A kollagén használata mostanában hatalmas divat,de vajon mi is ez a szer?A rengeteg felhasználó jó része ismerős ajánlására kezdi el használni a csodát várva,aztán vagy a csoda jön vagy a csalódás.Általában két dolog miatt használnak az emberek kollagént:ízületre vagy ráncokra.Az,hogy megértsük miért jó a kollagén nem árt tudni pontosan mi is ez.Lényegében egy fehérje.Amiben különbözik a tejsavótól az az,hogy az aminosav profilja(tehát az aminosavak aránya) egy kicsit más.Itt a proline és a glycine aminosavak vannak túlsúlyban.Ez a két aminosav izomépítésre nem alkalmas,mivel az izomban lényegében nem találhatóak meg.Ellenben a bőrben és a kötőszövetekben igen.A szervezet ugyan képes kollagént előállítani,de az öregedéssel ennek a mennyisége jelentősen lecsökken,ezért külső forrásból kell bevinni.
A kollagének két fő típusa a hal és a marha.Az aminosav profiljuk körülbelül azonos és mind a kettő hidrolizált,így jogos a kérdés,hogy a hal miért kerül kétszer annyiba mint a marha.Nos a hal kollagénben a peptidek(aminosav láncok)kisebbek,így az emészthetősége jobb,illetve az előállítása sokkal fenntarthatóbb mint a marháé.
Fontos,hogy a kollagén szintézisét a C vitamin stimulálja,ezért érdemes őket együtt fogyasztani.
Por,folyékony vagy kapszula?Lényegében mindegy.A napi ajánlott bevitel minimum 10 gramm,így kapszulából általában 10-20 darab a napi adag,ami nem túl gazdaságos és elég kényelmetlen is.A folyékony termékeknél inkább az íz ami problémás,de az ár/érték sem a legjobb.Én személy szerint általában a port ajánlom.Ha rossz az íze nagyon kevés vízben is feloldható és legtöbbször már hozzá van adva a C vitamin is.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.