Cikkek az egészséges életmódról a súlyzós edzésről és különféle étrendekről

2020. augusztus 28. 12:58 - FitnessGym

A ketogén diéta

 

 

Bevallom számomra ez az egyik legérdekesebb diéta típus.Több mint 12 éve vagyok benne a testépítésben és azóta foglalkozok a különböző diétákkal és edzéstervekkel,de a ketogén diétából még így is van sok vakfolt a számomra.Na de lássuk miről is van itt szó.

A ketogén diéta lényegében zsír diéta.Eredetileg epilepsziásoknak állították össze,mivel ez a fajta diéta erősen csökkentette a rohamok számát,sőt sok esetben meg is szüntette.A magas zsírbevitel és az alacsony szénhidrát bevitel miatt a tápanyaghiányt a máj úgy kompenzálja,hogy elkezdi a zsírt használni energiaként.Ilyenkor van a szervezet ketózisban.

Egy normál ketogén diétánál az étrend ~75-80%zsír ~15-20%fehérje ~5-10%szénhidrát.Kiemelten fontos az egészséges zsírok bevitele ebben a diétában,például halolaj,lenmagolaj,kókuszolaj és olajos magvak.Ha a zsírbevitel 50-60%-a mct olajokból származik akkor a szénhidráton lehet emelni,mivel kutatások szerint az mct bevitel mellett több ketontest termelődik(nem mindenkinek bírja a gyomra).Ezen felül vaj és sajt is használható.

A zöldség és gyümölcs bevitelnél körültekintőnek kell lenni,azok szénhidrát tartalma miatt,a gyors szénhidrátokat pedig teljesen ki kell iktatni.

A szokásos húsok mellett a jó minőségű felvágottak is fogyaszthatók akár házikolbász is illetve a tojás(teljes).

A diéta első néhány napja igen húzós tud lenni.Amíg nem lesz a szervezet ketózisban levertséget,fáradtságot,székrekedést,energiaszint csökkenést tehát egy átlag megbetegedéshez hasonló tünetegyüttest tapasztalhatunk.Utána ez egyik napról a másikra nem csak simán elmúlik,hanem a diéta előtti állapotnál is jobb lesz minden szempontból.

Ha úgy érzed,hogy a normál diéták nem vezetnek eredménye akkor lehet,hogy a ketogén diéta az ami neked való.

Próbáltad már?Írd le kommentbe a tapasztalataidat akár pozitív akár negatív.

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fitnessgym.blog.hu/api/trackback/id/tr1316179914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2020.09.06. 06:09:08

Probaltam kivancsisagbol. Nalam mukodott minden erolkodes nelkul.

FitnessGym 2020.09.06. 09:11:44

@Burgermeister: Megkérdezhetem mi volt a cél?

Burgermeister 2020.09.20. 06:05:25

Mutet utani sulymegtartas, amibol vegul fogyas lett.
Cikkek az egészséges életmódról a súlyzós edzésről és különféle étrendekről
süti beállítások módosítása