Cikkek az egészséges életmódról a súlyzós edzésről és különféle étrendekről

2020. szeptember 11. 14:22 - FitnessGym

BCAA avagy az elágazó láncú aminosavak

Az edződ vagy a táplálékkiegészítő boltban, a pult mögötti eladó javasolta, hogy szedj BCAA-t? Azt is elmondta mi az? Mire jó? Ha nem akkor most megtudhatod.

A BCAA(branched chain amino acids) az elágazó láncú aminosavak mozaikszava. Összesen három aminosavról van itt szó, ezek pedig a leucin, izoleucin és a valin. Esszenciális aminosavak, vagyis a szervezet nem képes az előállításukra. A BCAA aminosavak alkotják az izomfehérje ~35%-át, és ha az izomzat sérül(például súlyzós edzéstől) ezeket az aminosavakat kezdi el a szervezet először elhalászni az izmoktól, éppen ezért a pótlásuk kifejezetten fontos. Megemlíteném még, hogy a leucin aminosav metabolitja a HMB(Béta-hidroxi-béta-metil-butirát), ami olyan fontosságú aminosav, amiről később külön cikk lesz majd. A valin az immunrendszer egyik fő üzemanyaga, míg az izoleucin a katabolizmus(izomlebomlás) akadályozásában, illetve a vércukorszint szabályozásában játszik fontos szerepet.

A termék több formában megtalálható a boltokban. Kapszulás és folyékony változatokat én személy szerint nem szoktam preferálni. Arányaiban sokkal kevesebb BCAA-t tartalmaznak a poros társaiknál, cserébe kényelmesebb a használatuk, mivel nem kell hozzá se víz se shaker. Árban és mennyiségben a poros kiszereléseket érdemes használni, itt ami a probléma lehet az az íz. A natúr BCAA por íze nagyjából a tört aszpirinre hajaz, és nem is oldódik rendesen. Az ízesített változatok között viszont manapság egyre több a kifejezetten finom termék.

Léteznek olyan készítmények is, amiket a gyártók edzés előtti vagy közbeni használatra szántak. Ezek könnyen felismerhetőek, mivel a BCAA-n kívül általában még savasodás gátlókat, értágítókat, koffeint és elektrolitokat is tartalmaznak.

Jó kérdés még, hogy mikor érdemes használni és mennyit? A gyártók 5-10 gramm közötti adagokat szoktak megadni. Ez nagyjából reális. Kapszulás terméknél ez ~5-10 kapszulát jelent/adag. A használat időpontja eléggé változó lehet. Edzés közben mindenképpen érdemes, diétában pedig akár nap közben is, frissítőként alkalmazva. Felső napi limit nincs a BCAA bevitelre, de azért mint minden mást, ezt is ésszel kell használni.Akinek lényeges, azoknak már vegán változatban is vannak opciók.

Termék ajánló:

Por: Olimp BCAA Xplode

Kapszula: Amix BCAA

Edzés közbeni: Mutant BCAA

Vegán: Weider Vegan BCAA

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitnessgym.blog.hu/api/trackback/id/tr916197942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Cikkek az egészséges életmódról a súlyzós edzésről és különféle étrendekről
süti beállítások módosítása