Cikkek az egészséges életmódról a súlyzós edzésről és különféle étrendekről

2020. szeptember 21. 13:42 - FitnessGym

Kókuszzsír és az MCT

 

A kókuszzsír vagy más néven kókusz olaj az egyik legnépszerűbb sütőolaj manapság. Mi ennek az oka? Tényleg ennyire jó? Nemsoká kiderül.A kókuszolaj egy minden porcikájában speciális zsír. Lényegében csupa ellentét, ami mindent felborít, amit eddig a zsírokról tudtál.

-Növényi forrás, de mégis telített.
-Telített, de nem befolyásolja drámaian sem a koleszterint sem az inzulinérzékenységet.
-Zsír, de képes közvetlenül energiaként elhasználódni.
-Nem igazán alakul hőre transzzsírokká, így szűrés után többször is újra használható.

A fenti néhány pontból nem csak az látható, hogy mennyire más ez az olaj mint a többi, de az is mennyi pozitív hatása van. Ezen hatások legnagyobb részét az úgynevezett MCT. Az MCT (Medium Chain Triglycerides) egy olyan olajtípus, amiből a kókuszzsír elég sokat tartalmaz.(azért a kókuszzsír nem egyenlő azzal, ha az ember tiszta MCT olajat használna). Nagyon gyors az emészthetősége, ezért a máj gyorsan, könnyen és nagy mennyiségben tud ketonokat előállítani.

Ketogén diétában felbecsülhetetlen a fontossága, de bármilyen diétába beilleszthető. Alacsony szénhidrát mellett mint edzés előtti energia forrás tökéletes választás lehet.
Egy mellékhatása van: nem mindenkinek bírja a gyomra. Igen komoly hasmenést okozhat a túlzott használta.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitnessgym.blog.hu/api/trackback/id/tr2916208912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Cikkek az egészséges életmódról a súlyzós edzésről és különféle étrendekről
süti beállítások módosítása