Cikkek az egészséges életmódról a súlyzós edzésről és különféle étrendekről

2020. szeptember 09. 11:11 - FitnessGym

Edzéstechnikai kiegészítők

A súlyzós edzéshez számos eszköz használható arra, hogy elkerüljük a sérüléseket vagy az edzésünket hatékonyabbá tegyük. Ezek közül fogok most a legnépszerűbbekről írni, illetve arról, hogy nekem mi a véleményem az adott eszköz használatáról.

Súlyemelő öv.: ezen eszköz elsődleges feladata a derék és a hasfal támasztása. A hasűri nyomást növeli, ezáltal csökkenti a sérv kialakulásának az esélyét, illetve a gerinc megtámasztásával a deréktáji fájdalmakat is hatékonyan megelőzi. A már meglévő gerinc vagy köldöksérvnél érdemes a használatát mellőzni, mert a nyomás növelése finom szólva sem előnyös. Főleg a derekat extrém módon terhelő gyakorlatoknál érdemes használni.  Ilyen a legtöbb hát gyakorlat illetve a guggolás. Súlyemelő övből több fajta is fellelhető. A klasszikus csatos öv, tépőzáras öv, egyszélességű merev öv, egyszélességű puha öv illetve a kifejezetten versenyzőknek szánt vastag erős övek. Ezek közül a sima csatos illetve a mindenhol ugyan olyan széles övek használatát preferálom. A merev tépőzáras övek használhatatlanok, a versenyzőknek való övek pedig csak 1-2 ismétlésre jók.  A puha egyenszéles övek nagyon jól fel tudják venni a derék formáját, kényelmesek cserébe kicsivel kevesebbet tartanak. A merev társaik illetve a csatos övek nagyobb súlyokhoz is tökéletesek.

 

Gurtni/kampó.: az alkart érő terhelést hivatottak csökkenteni, illetve megszüntetni. Általában hát gyakorlatoknál használják őket. A legnagyobb különbség köztük, hogy a gurtni csak részlegesen kapcsolja ki az alkart(és ezáltal a szorítást), míg a kampó teljesen. Éppen ezért, ha nem áll fent valami komolyabb sérülés, a kampó használatát kerülni kell. A gurtnit érdemes nagyobb súlyoknál használni, mert az izomérzet is javítható vele,ami hátnál amúgy is sokaknál problémás.

 

Bandázsok.: térdre, könyékre, csuklóra feltekerhető, elasztikus anyagú szalag. Funkciója szerint az ízületi folyadék összepréselésével, koncentrálásával akadályozza a sérülések kialakulását, illetve csökkenti a meglévő fájdalmat. Mindegyik bandázsnál aranyszabály, hogy a maximális hatásfokhoz annyira meg kell szorítani, hogy az adott területet teljesen elszorítsa, ezért gyakorlatok között a bandázst ki kell lazítani. A különbség a termékek között a bandázs szélessége,vastagsága és a hossza.Térdre általában 2 méter hosszúak,tépőzáras vagy tépőzár nélküli.Érdemes merevebb termékes vásárolni,mivel jobban tart és kevésbé nyúlik ki.Guggolásnál hatékonyan védi a térdet a sérülésektől, és segít a gyakorlat végrehajtásában is egy kicsit. Kisebb súlyoknál lehetőleg  ne használjuk, mert elgyengül a térdünk. A csuklóbandázs leginkább a könyék és a csukló ízületek terhelését csökkenti. Kar illetve mell gyakorlatoknál érdemes őket használni.

 

 Kesztyűk,gripek.: a tenyeret védik a sérülésektől, bőrkeményedéstől. A kesztyűk néha csuklóbandázsosak, de ne legyenek illúzióink, ezek erősségben meg sem közelítenek egy átlagos bandázst sem. A gripek lényegében tenyérpárnák, csak bele kell bújni és kész.Egyik használatát sem javaslom, egy nagyon egyszerű okból. Mind a kesztyűnek, mind pedig a gripnek van vastagsága. Emiatt a vastagság miatt a fogás erősséget gyengítik, mivel a rudat kevésbé lehet megszorítani, ami az erőkifejtést is csökkentheti.

Mint láthatjátok a legtöbb technikai kiegészítőnek megvan a helye, de ezeknek sem szabad túlzásba vinni a használatát. Ha valamelyik ízületről vagy izomról folyamatosan levesszük a terhelést, akkor az adott terület el fog gyengülni. Megelőzésre nagyobb súlyok mellett érdemes őket használni, meglévő sérülésre pedig a terület óvatos körüledzéséhet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitnessgym.blog.hu/api/trackback/id/tr9416195380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Cikkek az egészséges életmódról a súlyzós edzésről és különféle étrendekről
süti beállítások módosítása