Cikkek az egészséges életmódról a súlyzós edzésről és különféle étrendekről

2020. augusztus 21. 18:14 - FitnessGym

Fogyás és a növekedési hormon

 

Diétázol,de nem pörögnek a kilók?A legáltalánosabb hiba ilyenkor a helyesnek vélt,de valójában nagyon nem helyes étrend.Most viszont feltételezzük,hogy az edzés és a kaja is teljesen rendben van,így viszont számos dolog szóba jöhet a pajzsmirigy alulműködéstől a PCOS-en át egészen életvitelbeli gondokig.Ebben a cikkben most egy különleges hormonnal fogok foglalkozni,ami nem más,mint a címben említett növekedési hormon.

Először is mi is ez?Nem fogok nagyon tudományos részletekbe belebonyolódni,legyen elég annyi,hogy egy aminosavakból álló peptidhormon.A neve utal a legfőbb hatására is:ettől nő az ember.Persze csak amíg nem zárulnak le a növekedési zónák,utána már lehetetlen,így csak a serdülő korban fejti ki ezt a hatását.Ezen felül viszont kapcsolatban van több növekedési faktorral,sőt a hasnyálmirigy inzulintermelésével is.Erős zsírégető hatása is van,és a sejtosztódást is fokozza.Lényegében késlelteti az öregedést,gyorsítja a sebgyógyulást és általánosságban elmondható róla,hogy egészségesség teszi az embert.Diétánál fontos,hogy biztosítsuk azt,hogy a szervezetünk nagy mennyiségben állítsa elő ezt a hormont,és ezért elég sokat tehetünk is.

A jó minőségű alvás a legfontosabb.A növekedési hormon egész nap termelődik,kilökődni viszont alvás közben szokott.Fontos,hogy zsírokat és szénhidrátot az alvás előtti 2-3 órában már ne vigyünk be.Az emésztési folyamatok beindítása közvetlenül lefekvés előtt ronthatja az alvás minőségét,és a szénhidrátoktól beindult inzulin termelés is csökkenti a növekedési hormon szintet.

Második körben a nehéz súlyokkal végzett alapgyakorlatok több kutatás szerint is hasonló hatással vannak a kilökődésre mint az alvás,ezért ezeket sem hanyagolnám el.

Lássuk az ajánlott kiegészítőket a teljesség igénye nélkül:

5-Htp(Hydroxytryptophan):tryptohan aminosavból állítja elő a szervezet.Természetes antidepresszáns,nyugtató és elalvást segítő hatása van.

Melatonin:egy hormon,aminek a termelődését a hipotalamusz irányítja.A REM fázis hosszát nyújtja meg.Mellékhatásként ritkán előfordulhat,hogy az álmokat valóságosabban éli meg az ember.(a rémálmokat is)

GABA:gamma-aminovajsav.A glutaminsavból képzedőik.Hasonló a hatása mint az 5-Htpnek. Antidepresszánsként és alvássegítőként is használható.

Arginin:egy feltételesen esszenciális aminosav.A mi szempontunkból fontos hatása az,hogy képes kreatinná alakulni(több lépcsőben),ami egy elég fontos energia forrás,ezen felül citrullinná alakul(szintén több lépcsőben),ami pedig vérnyomást csökkent így segítheti az elalvást.(érszűkületre és magas vérnyomásra is használható) .

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitnessgym.blog.hu/api/trackback/id/tr7416172474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Cikkek az egészséges életmódról a súlyzós edzésről és különféle étrendekről
süti beállítások módosítása